Aantal kilometers vaak onbelangrijk voor premie autoverzekering

De premie van een autoverzekering is afhankelijk van meerdere factoren. Niet alleen je leeftijd en schadeverleden zijn variabelen, maar ook je woonplaats en het merk van je auto. Als je autoverzekeringen vergelijkt, dan geef je ook het aantal kilometers op dat je per jaar verwacht te rijden. Maar voor sommige verzekeraars speelt dat helemaal geen rol.

Bij welke autoverzekeringen de premie afhankelijk is van het aantal kilometers dat je rijdt werd door Geld.nl onderzocht. Bij 6 van de 17 verzekeraars maakt het niet uit of je jaarlijks 4.000 of 40.000 kilometer aflegt. En dat is opmerkelijk.

Wat zegt het aantal kilometers?

Je kunt twee kanten op redeneren. Hoe vaker je in de auto zit, des te groter de kans dat je een keer schade hebt. Niet voor niets wordt verkeersveiligheid gemeten naar het aantal verongelukte personen per miljard afgelegde reiskilometers. Zo bezien is het vreemd dat er autoverzekeringen zijn die geen onderscheid maken tussen veelrijders en incidentele bestuurders.

Anderzijds zijn kilometervreters waarschijnlijk wel bedreven chauffeurs. Of zoals een woordvoerder van een grote verzekeraar zegt: "Je zou kunnen stellen dat automobilisten die veel kilometers maken, ervarener bestuurders zijn en dus een kleinere kans hebben op schuldschades."

Moeilijk te controleren?

Een andere reden die de woordvoerder noemt, is dat het heel moeilijk is om te controleren hoeveel kilometer iemand jaarlijks rijdt. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld veranderen. Rijgedrag-verzekeringen worden steeds gewoner. Registratie van de afgelegde afstand is met een dergelijke polis een fluitje van een cent.  

Vanaf wanneer ben je goedkoper uit?

De verzekeraars die wél korting geven voor een laag kilometrage, hanteren een vrij lage ondergrens. Eén van de verzekeraars geeft de laagste prijs alleen bij maximaal 5.000 gereden kilometers per jaar. Als je auto ook nog een ander doel heeft dan boodschappenvervoer, ga je al gauw over die grens heen.

De grenzen die verzekeraars hanteren voor een korting op de premie variëren van 5.000 tot 15.000 kilometer. Heb je bij het afsluiten van je autoverzekering een veel hoger kilometeraantal opgegeven dan je in werkelijkheid rijdt? Dan kan het lonen om je autoverzekeraar daarover in te lichten. De kans dat je geld terug krijgt is nihil, want het valt niet te controleren. Maar voor de toekomst zou je premie wel omlaag kunnen.

Ben je op zoek naar een autoverzekering? Onze verzekeringsadviseur kan je helpen bij het maken van een keuze. De ene autoverzekering is de andere niet, kijk dus verder dan alleen de prijs. Sluit je via ons je autoverzekering, dan kun je bovendien rekenen op de beste hulp als je een keer schade hebt. Laat voor meer informatie je gegevens achter of loop gewoon eens binnen!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

E.N.E Consultancy maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie